Follow Us @Kalli's blog

Blogging with respect!

Πώς να κερδίσετε το σεβασμό των άλλων Bloggers 

Το να κερδίσεις το σεβασμό των άλλων bloggers και όσων διαβάζουν blogs δεν είναι κάτι που έρχεται εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε και που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε το σεβασμό τους. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να πάρετε κάποιες ιδέες πως να βρείτε τον "μπούσουλά σας" στον κόσμο των blogs.

1. Να θυμάστε ότι οι συνάδελφοί bloggers είναι επίσης αναγνώστες. Αυτό σημαίνει ότι, όταν στοχεύετε στο να κερδίσετε την εκτίμησή τους, ουσιαστικά στοχεύετε στο να παρέχετε πληροφορίες που οι αναγνώστες σας θα θέλουν να διαβάσουν, καθώς και να τις μοιραστούν με δικούς τους ανθρώπους. Οι συνάδελφοι bloggers είναι αναγνώστες με "προνόμια", αν τους αρέσει το blog σας, είναι πιθανό ότι θα προσπαθήσουν να συνδεθούν μαζί σας, να μοιραστούν το περιεχόμενό σας, και να σας προωθήσουν. Μπορούν να σας ζητήσουν να συμμετάσχετε ως "guest" στο blog τους, ή μπορεί να σας ζητήσουν αν μπορούν να δημοσιεύουν ένα "guest post" σε σας.

2. Παρέχετε ποιοτικό περιεχόμενο. Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο βήμα, οι συνάδελφοι σας bloggers είναι επίσης πιθανοί αναγνώστες. Ως εκ τούτου, ο σεβασμός από τους άλλους bloggers θα προκύψει όταν συνειδητοποιήσουν ότι παρέχετε πρωτότυπο, ενδιαφέρον, και συνεπές περιεχόμενο. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, υπάρχουν πολλά blogs εκεί έξω που δεν τηρούν αυτήν την πιο σημαντική προϋπόθεση, όπως blogs που απλά αναμασούν τις ειδήσεις, δημοσιεύουν στο blog τους περιεχόμενο από blogs άλλων ανθρώπων, ή δεν προσπαθούν καν να παρουσιάσουν κάτι ενδιαφέρον για το κοινό. Κάποια ιστολόγια ξεπερνούν τα όρια με το να μην κάνουν τίποτα άλλο παρά αδιάκοπο μάρκετινγκ ή "αρπαχτές". Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν προσελκύει το σεβασμό των άλλων bloggers. Τα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου κατά τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου περιλαμβάνουν:

* Χρησιμοποιήστε αυθεντικές απόψεις για να προσθέσετε μια ενδιαφέρουσα τάση στις πληροφορίες που παρέχετε. Ακόμα κι αν αυτό που δημοσιεύετε όλοι το έχουν ξαναδιαβάσει κάπου, μια νέα "ματιά" με πρωτότυπη σκέψη μπορεί να κάνει τους άλλους να το ξανασκεφτούν. 

* Χρησιμοποιήστε παραπομπές. Μην περιμένετε από τους άλλους απλά να σας πιστέψουν, παρέχετε αποδεικτικά στοιχεία. Γι’ αυτό, φροντίστε να τους διευκολύνετε να βρουν τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν - Όχι κυνηγητό φαντασμάτων ή επινοημένες πληροφορίες.

3. Βρείτε χρόνο για τους συναδέλφους σας bloggers. Αφιερώστε χρόνο να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους σχετικά με το δικό σας blog. Επισκεφθείτε τα blogs τους και διαβάστε και σχολιάστε τις προσπάθειές τους. Δημιουργήστε αμοιβαίες σχέσεις με το να συμμετέχετε σε αυτά που λένε και κάνουν κι αυτοί επίσης.

* Ζητήστε από τους αγαπημένους σας bloggers, εάν θα ήθελαν να μοιραστούν ένα guest μετά στο blog σας. Προσφερθείτε να κάνετε guest post κι εσείς στα blogs τους, καθώς επίσης δώστε τους ευκαιρίες για guest posting στο blog σας.

* Να δικτυώνεστε με τους άλλους bloggers συνεχώς. Μείνετε σε επαφή με αυτό που κάνουν και διαδώστε το μέσω του Twitter και του Facebook λογαριασμού σας. Αυτό δείχνει ότι νοιάζεστε για το τι λένε. Παρακολουθήστε τις online και τις πραγματικές συζητήσεις και τα σεμινάρια τους, αν μπορείτε. Και συμμετάσχετε στις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης. Όπως το LinkedIn και αναπτύξτε ένα σχέδιο για το πώς θα καλλιεργήσετε και θα αυξήσετε τις επαφές σας. [1]

* Να αλληλεπιδράτε με τα σχόλια των αναγνωστών. Οι bloggers επίσης αφήνουν σχόλια και μπορεί να μην το γνωρίζετε πως αυτοί που έχουν αφήσει σχόλια είναι bloggers. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι απλά σωστό δεοντολογικά να απαντάτε στα σχόλια όποτε είστε σε θέση δεδομένου ότι κρατά τους αναγνώστες σας σε εγρήγορση και κινητοποιεί και άλλους bloggers στο blog σας αν το διατηρείτε διαδραστικό (που σημαίνει ότι είναι φροντισμένο και προσεγμένο!).

4. Χαλαρώστε με τις προσβολές στους άλλους bloggers. Εάν ξεκινήσετε στοχοποιώντας bloggers και τα βάζετε μαζί τους, ή είστε αρνητικοί μαζί τους, παίρνετε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Ίσως αυτό να είναι αυτό που θέλετε από το blog σας αλλά να έχουμε στο μυαλό σας ότι προκύπτουν τα ακόλουθα προβλήματα από αυτή την απότομη προσέγγιση:

* οι bloggers που υποστηρίζουν τον επιτιθέμενο blogger θα συνασπιστούν. Και όλοι μαζί αποτελούν ένα πολύ ευρύτερο κοινό για να εξαπλωθούν αρνητικές πληροφορίες σχετικά με εσάς εάν αποδειχθεί ότι είστε εμπαθής, αιχμηρός ή εκφοβιστικός.

* Το να είσαι σε έναν πόλεμο με έναν άλλο blogger ή ομάδα bloggers δεν κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση. Μπορείτε να χάσετε πολλούς από τους αναγνώστες σας, αν τελικά το περιεχόμενό σας αντανακλά ακριβώς αυτό.

* Είναι δύσκολο να εμπιστευτεί κανείς κάποιον που θα μπορούσε να στραφεί ξαφνικά σε μια απλή στιγμή εναντίον του και να αρχίσει να τον υπονομεύει. Με το να επιτίθεστε σε έναν άλλο μπλόγκερ, οι υπόλοιποι bloggers δεν θα ξέρουν αν αυτό είναι κάτι που θα αντιστραφεί και θα το κάνετε και σε αυτούς ή όχι.

* Να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ της εποικοδομητικής κριτικής και της ολοκληρωτικής καταδίκης και της αγένειας. Μπορείτε να επισημαίνετε λάθη και παρεξηγήσεις με αιτιολογημένο και αποδεδειγμένο τρόπο, αλλά δεν είναι ο ρόλος σας να διασύρετε ένα άτομο μέσα στη λάσπη. Πάντα να επικεντρώνεστε στο θέμα, όχι στο πρόσωπο.

5. Να γνωρίζετε και να σέβεστε τον κώδικα δεοντολογίας του blogging ή τον κώδικα συμπεριφοράς. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αυτής της ιδέας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά τα βασικά στοιχεία της μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω. Το σημαντικό είναι ότι ακολουθώντας αυτόν τον κώδικα, είναι πιθανό να αυξήσετε τη δυνατότητα να κερδίσετε το σεβασμό των άλλων bloggers, διότι μπορείτε να αποδείξετε ότι παραμένετε αφοσιωμένοι στην χρήση του blog σας ως
ένα ενημερωτικό, διακριτικό, και μη-μαχητικό μέσο. Μερικές από τις αρχές που περιέχονται στους διάφορους κώδικες δεοντολογίας περιλαμβάνουν: [2] 

* Να είστε υπεύθυνος για τη γνώμη που διατυπώνετε. Αν νομίζετε κάτι, να καταστήσετε σαφές ότι είστε εσείς αυτοί που το νομίζετε αυτό. 

* Να παρακολουθείτε τα σχόλια στο blog σας. Αφαιρέστε αυτά που εκφράζουν μίσος και είναι εμπρηστικά προς τους άλλους. 

* Να είστε ειλικρινείς και δίκαιοι, μην κάνετε λογοκλοπή, να αποφεύγετε να  στρεβλώνεται εικόνες, και να δημιουργείτε έλλειψη βεβαιότητας ή αξιοπιστίας. Αποφύγετε τη δημοσίευση ανακριβών πληροφοριών (κάντε την έρευνά σας).

* Επανορθώστε δημοσίως τυχόν παραπληροφόρηση που έχετε δημοσιεύσει σε blog, πηγαίνοντας πίσω στο λανθασμένο post και καταστήστε σαφές με ένα υστερόγραφο πως έχετε αποσύρει τα λάθη (για παράδειγμα, διαγράψτε εσφαλμένες πληροφορίες) [3] Και μην αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε "τέλειοι" -. κανείς δεν είναι και να ξέρετε  ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. [4] Στην πραγματικότητα, όταν τα κάνετε μαντάρα, φαίνεστε πιο αληθινοί από ποτέ και αυτό είναι καθησυχαστικό για τους περισσότερους αναγνώστες.

* Να φανερώνετε τις συγκρούσεις συμφερόντων, τις συνεργασίες, και τις προσωπικές ατζέντες. Μπορείτε να εξακολουθείτε να έχετε τις προσωπικές σας πεποιθήσεις αρκεί οι άλλοι να γνωρίζουν τι πρεσβεύετε • Να μην είστε αντιδεοντολογικοί και μην υπερασπίζεστε ανήθικες πρακτικές σε άλλους bloggers.

6. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις πηγές των πληροφοριών σας. Το να μην είστε ειλικρινής σχετικά με τις πηγές σας αναστατώνει τους άλλους bloggers σε μεγάλο βαθμό. Ο «Δανεισμός» (ή για να το θέσω πιο ωμά, "το κλέψιμο") του υλικού τους, είτε πρόκειται για κείμενο ή εικόνες, είναι εξοργιστικό. Αν το κάνετε αυτό και αρνείστε να αναγνωρίσετε από πού ήρθαν οι πληροφορίες, δεν θα κερδίσετε ποτέ το σεβασμό τους. Οι καλύτερες προσεγγίσεις έχουν ως εξής:

* Αποδώστε αναγνώριση όπου αυτή οφείλεται να αποδοθεί. Πάντοτε να αναφέρεστε στις πηγές σας, ακόμα κι αν είναι μόνο μια πηγή απ' όπου πήρατε ιδέες. Θα αναγνωριστεί από τους άλλους bloggers και το όφελος θα γυρίσει πίσω σε σας.

* Κάντε την αρχική πηγή σύνδεσης σαφή. Όταν βάζετε το σύνδεσμο προς την αρχική πηγή, μην τον κάνετε κρυφό. Αφήστε τον να είναι ορατός χωρίς να πρέπει να τον ψάξει κανείς.

* Μην βάζετε υδατογράφημα με το σύνδεσμο του blog σας στις εικόνες που χρησιμοποιείτε. Είναι κιτς. Αν είναι ένα blog φωτογραφιών, μπορείτε να βρείτε ορισμένους  τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Δεδομένου ότι είστε εσείς ο φωτογράφος, αυτό είναι αποδεκτό. Ωστόσο, αν δεν είναι εικόνες σας, χρησιμοποιήστε hotlink προστασία για αυτές τις εικόνες που θέλετε να προστατέψετε και δεν είναι δικές σας.

7. Χρησιμοποιήστε το δικό σας εύρος ζώνης. Κάτι που έχει φθείρει πολυάριθμους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και blog με την πάροδο του χρόνου είναι η χρήση του εύρους ζώνης τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να κλείνουν τα sites ή τα blogs τους, επειδή δεν μπόρεσαν να τα στηρίξουν οικονομικά. Υποστηρίξτε τους συναδέλφους σας bloggers φιλοξενώντας εσείς τις εικόνες που χρησιμοποιείτε και μην συνδέεστε με τη δική τους. Και απλά αναγνωρίστε από που προέρχονται οι φωτογραφίες.

8. Μάθετε από την εποικοδομητική κριτική. Θα σας ασκηθεί κριτική ως blogger. Δείτε το ως μια εμπειρία μάθησης, και προσπαθήστε να βελτιώσετε την προσέγγισή σας ως blogger, ειδικά όταν οι παρατηρήσεις προέρχονται από έναν άλλο μπλόγκερ. Στην πραγματικότητα, οι άλλοι bloggers είναι μια καταπληκτική δεξαμενή γνώσεων και πηγών για να «βουτήξετε», οπότε εάν σας προσφέρουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε καλύτερα, θεωρήστε το δωρεάν εκπαίδευση! 

* Η κακότροπη κριτική από έναν άλλον blogger θα πρέπει να την πάρτε γ’ αυτή που είναι. Μην την πάρετε στα σοβαρά, διατηρήστε το χιούμορ σας και αποφασίστε για το αν θα απαντήσετε σε όλα, ή απλά θα δώσετε μια σύντομη απάντηση που δεν θα αναπαράγει την κακοήθεια, αλλά απλώς παραδεχθείτε το σημείο που θα μπορούσε να βελτιωθεί, ή αποφύγετε την επίθεση με έναν ευγενικό και διασκεδαστικό τρόπο.

* Σεβαστείτε τους αναγνώστες σας. Να μην είστε συγκαταβατικοί μαζί τους (εκτός αν αυτό είναι το «κάτι» σας και είναι αυτό που οι αναγνώστες προσδοκούν και απολαμβάνουν στο blog σας).
Αντιμετωπίστε τους ως ίσοι. 

*  Δείξτε τον ίδιο σεβασμό προς τους άλλους που προσπαθείτε κι εσείς να κερδίσετε.

[1] Darren Rowse and Chris Garrett, Problogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income, p. 198, (2008), ISBN 978-0-470-24667-2
[2] These are drawn principally from Wikipedia, Blogger's Code of Conduct,http://en.wikipedia.org/wiki/Blogger%27s_Code_of_Conduct; CyberJournalist, A Bloggers' Code of Ethics, http://www.cyberjournalist.net/news/000215.php, and Rebecca's Pocket, Weblog ethics,http://www.rebeccablood.net/handbook/excerpts/weblog_ethics.html [3]↑ Rebecca's Pocket, Weblog ethics,http://www.rebeccablood.net/handbook/excerpts/weblog_ethics.html [4]↑ Darren Rowse and Chris Garrett, Problogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income, p. 198, (2008), ISBN 978-0-470-24667-2Την ελεύθερη μετάφραση και την επιμέλεια του κειμένου έκανε η φίλη blogger TinArt Ideas!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your comments make me smile :-)