Follow Us @Kalli's blog

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Γαλατόπιτα Μεσσηνιακή( χωρίς φύλλο)

Γαλατόπιτα Μεσσηνιακή
χωρίς φύλλο




Αγαπημένο γλυκάκι μικρών και μεγάλων!
Η γαλατόπιτα (ή αλλιώς γαλόπιτα όπως την λένε στο χωριό μου) είναι παραδοσιακό γλυκάκι της Μεσσηνίας, σερβίρεται μετά την Μ. Εβδομάδα,αλλά κυρίως την εβδομάδα της Τυρινής .
Εμείς την τιμούμε ιδιαίτερα στο σπίτι μας, όλο τον χρόνο. Τώρα που χειμωνιάζει ακόμη περισσότερο. Συνοδεύει τέλεια ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ, ή ένα αρωματικό τσάι!!!


Υλικά

1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
230 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
40 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
50 γρ. βούτυρο 


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το γάλα με την ζάχαρη,σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει η ζάχαρη αποσύρω από την φωτιά. 
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά μαζί με το σιμιγδάλι,το κορνφλάουρ, τις βανίλιες και το ξύσμα και ενσωματώνω κουταλιά- κουταλιά στο χλιαρό πλέον γάλα. Ξαναβάζω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω διαρκώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος προσθέτω το βούτυρο.

Βουτυρώνω ένα ταψί και πασπαλίζω με λίγο σιμιγδάλι και κατόπιν ρίχνω όλο το μείγμα της γαλατόπιτας.
Χτυπάω ένα αυγό με λίγο νερό(1-2 κουταλιές) και το ρίχνω πάνω στο γλυκό. 
Πασπαλίζω με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.


Μόλις κρυώσει καλά, κόβω σε κομμάτια και γαρνίρω με λίγη άχνη και κανέλα, ή με μέλι και κανέλα!!!






"Καλή σας απόλαυση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your comments make me smile :-)