Header Ads




Guest Post - Captain Cook by Eri

 Το Guest Post αυτής της εβδομάδας μας έρχεται από πολύ μακρυά, από τον μακρινό Καναδά και το ιστολόγιο της Έρης Captain Cook. Ευτυχώς που το διαδίκτυο μας φέρνει όλους κοντά και έτσι μπορούμε να δοκιμάσουμε όλες αυτές τις λαχταριστές λιχουδιές που φτιάχνει η Έρη! Σαν λάτρης του καλού φαγητού, και δεν το κρύβω, το ιστολόγιο της Έρης μπήκε στα αγαπημένα μου! Σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή να συμμετέχεις στο Guest Post του ιστολογίου μου! Πάμε να δούμε την συνταγή, και να γνωρίσουμε και την Έρη!

Υ.Γ. την συνταγή φυσικά θα την δοκιμάσω, μιας και ο σύζυγος είναι vegeterian αλλά και οικογενειακώς λατρεύουμε το ψάρι!

Captain Cook

Είναι μεγάλη μου χαρά σήμερα να φιλοξενείται μια συνταγή μου στο υπέροχο Kalli’s blog! Κάλλη μου σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία! 

Ας ξεκινήσω όμως με λίγα λόγια για μένα και το blog μου, το Captain Cook.

Είμαι η Ερη, τα τελευταία δυο χρόνια σχεδόν μένω στο Τορόντο του Καναδά και η μαγειρική είναι το πάθος μου!
Μετά από χρόνια σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον χώρο των δικτύων και τηλεπικοινωνιών αποφάσισα να ασχοληθώ με το αντικείμενο που αγαπώ και απο πέρσι ξεκίνησα μαθήματα Culinary Arts εδώ στο Τορόντο.
Έχω εναν γιο 4ων ετών και αυτός είναι ο λόγος που η περισσότερη ύλη του Captain cook αφορά τις συνταγές για παιδιά.
Όπως προείπα τα τελευταία δυο χρόνια μένω στον Καναδά και γι αυτό αποφάσισα να φτιάξω μια συνταγή που θα χαρακτηρίζει τον Καναδά και την πολυπολυτισμικότητα του. Οι κάτοικοι του Καναδά έρχονται κυριολεκτικά απο κάθε γωνιά του πλανήτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραδοσιακές συνταγές του Καναδά να αποτελούνται απο χιλια δυο διαφορετικά υλικά που χαρακτηρίζουν διάφορες κουλτούρες στον κόσμο.
Οπωσδήποτε ο σολομός είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά υλικά εδώ στον Καναδά όπως φυσικά και το ρύζι, άγριο και μη, καθώς και τα διάφορα μπαχάρια, όπως είναι το κάρυ.
Εύκολο το πιάτο, διαφορετικό, δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Μπιφτέκια σολομού σε κρούστα από σουσάμι και καστανό πιλάφι με κάρυ


Υλικά
Για τα μπιφτέκια Σολομού
400 γρ φιλέτο σολομού χωρίς δέρμα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα απο μισό λεμόνι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι – Πιπέρι
½ κούπα φρυγανιά
4 κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
Για το ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα απο μισό λεμόνι
Μια τσιμπιά τουρμερικ (κουρκουμά)
½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ απαλό
1 κουταλάκι βούτυρο
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
1 κούπα καστανό ρύζι
Αλάτι – Πιπέρι
Διαδικασία
Ξεκινάμε τα μπιφτέκια μας, χωρίζουμε σε δυο ίσα μέρη τα κομμάτια μας και βάζουμε σε πολυκόφτη ή μούλτι μαζί με 1 κουταλιά μουστάρδα, μαγιονέζα, χυμό λεμόνι, λίγο αλατοπίπερο και το μισό ξύσμα. Χτυπάμε πολύ λίγο ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά και αδειάζουμε σε μπολ. Επαναλαμβάνουμε για την δεύτερη ποσότητα. Πλάθουμε σε πλατιά μπιφτέκια και τα αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε για 15 λεπτά τουλάχιστον το ταψάκι στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Βάζουμε σε ενα πιάτο την φρυγανιά με το σουσάμι, λίγο αλατάκι, πιπεράκι και πανάρουμε τα μπιφτέκια μας. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Για το ρύζι, τοποθετούμε ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βουτυρο και το λάδι. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε την κανέλα, την φλούδα λεμονιού, το τουρμερικ και το κάρυ. Μόλις μοσχομυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 2 κούπες νερό. Μόλις το φαγητό μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιά στο χαμηλό και σκεπάζουμε με καπάκι. Στα 10 λεπτά, αφαιρουμε την κανέλα και συνεχίζουμε και πάλι με κλειστό καπάκι για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε απο την φωτιά και αφήνουμε το ρύζι μας σκεπασμένο με το καπάκι του για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το ρύζι με τα μπιφτέκια και καλή όρεξη!


8 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό!! Μπράβο στην Έρη για τη συνταγή και σε σένα για τη φιλοξενία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ Ξανθή για τα καλά σου λόγια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I love Canada! Έχω συγγενείς εκεί και έχω πάει μια φορά. Πραγματικά είναι ονειρεμένο κράτος. Έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις (πήγα βέβαια τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου) δεν έζησα το χιόνι που μου λένε πως πιάνει! Δοκίμασα εκεί διάφορες εκδοχές σολομού. Πραγματικά υπάρχει σε αφθονία και έχει εκλεκτή γεύση! Η συνταγή σου Έρη φαίνεται πεντανόστιμη υγιεινή και ελαφριά. Έχει το "πακέτο" ! Θα την φτιάξω σύντομα! :-) Καλό βράδυ και στις δυο. Οικοδέσποινα και φιλοξενούμενη! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία συνταγή και πάντα με την χαρακτηριστηκή πινελιά της Ερης στις φωτογραφίες, που σε κάνουν να θες να φας την οθόνη του υπολογιστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία συνταγή πάντα με το υπέροχο γούστο της Έρης. Αλλά και το δικό σου μπλογκοσπιτάκι είναι πανέμορφο. Να είσαι καλά και ...κερνάω καφέ στο μπλογκοσπιτάκι μου!-:))
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια στην Έρη. Οι συνταγές της είναι πάντα πρωτότυπες και νοστιμότατες!
    Τώρα ανακάλυψα το blog σου. Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυσαυγή, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!! Οι φωτογραφίες είναι όντως ...λαχταριστές!!

    Tante Kiki, έρχομαι αμέσως!!!!!!

    Notoula, σε ευχαριστώ πολύ :)

    Καλώς ήρθατε όλες στο ιστολόγιό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gee Gee Gourmet, θα ήθελα πολύ να πάω Καναδά, είτε για διακοπές είτε για μόνιμα. Έχω ακούσει κι εγώ τα καλύτερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Your comments make me smile :-)

Kalli Kent. Από το Blogger.